Saturday, 13 April 2013

Teguran.

Bismillah.

Apa yang memberi aku kekuatan untuk menulis kali ni ye? Sebab ade seorang hamba Allah ni, yang mana, dari gaya penulisannya, seakan-akan ingin memberi aku suatu "hint". Tapi sampai sekarang, aku tak dapat tangkap lagi apa yang dia hendak sampaikan. Tak dapat aku nak lelapkan mata memikirkan apa maksud tersirat itu. Aku cuba untuk mengagak, tapi sayang. Jangkaan aku salah katanya.

Jujur aku katakan, aku tidak kisah jikalau ada yang sudi menegur kekhilafan mahupun kekurangan aku. Aku kan super-cool woman. Aku mampu terima asalkan nasihat yang diberikan haruslah secara berhikmah. Nak tegur direct? Pun boleh, aku tetap boleh terima dengan kewarasan akal aku yang mampu lagi membezakan mana yang hitam atau yang putih.

Sebulan lepas, seorang sahabatku bercerita akan perihal beliau yang pernah menerima sms daripada rakan lelakinya yang menegur akan cara pemakaian beliau sewaktu kuliyah. Aku rasa geram. Aku seakan-akan tidak boleh terima cara itu. Bagi aku, maybe budak lelaki itu rasa, itulah pilihan yang terbaik sebab tegur direct kepada empunya badan. Akan tetapi, boleh tak dia rasa apa yang sahabat aku rasa?? Ungkapan budak lelaki itu katanya, dia tegur kerna sayang akan sahabat-sahabatnya dan tidak mahu mereka jauh dari landasan syariat yang sebenar. Aku paham sangat. Aku sedar akan niat murni dia. Cuma, please put yourself in someone else's shoes. Come on!

By the way, itu cumalah pendapat picisan aku seorang hamba yang lemah. I don't really care if ade yang nak disagree. Yes you can sebab aku boleh menerima dan aku pasti ada yang akan membantah beserta hujah yang kuat. Silakan dan aku bersedia untuk mendengar. Kadang kita rasa kita kuat, padahal at that time kita dah berada pada kondisi paling bawah. Suatu amalan bermula dengan niat. Pernah aku berpegang pada prinsip, hidup ini jangan hipokrit. Aku perlu jadi diri sendiri. Justeru, aku masih dalam pencarian apa yang terbaik buat aku. Ilmu untuk diamal, bukan untuk show off. Moga Allah memberkati aku dan rakan-rakan seperjuangan aku dalam memburu impian kami untuk saham akhirat kelak insya Allah.

I just found this funny quote,

" Hampa nak pakai tudung labuh ka, nak pakai tudung litup satu kepala ka, nak lilit atau belit kain ka, nak pasang purdah ka, nak pakai bawal biasa ka, nak sarung apa yang boleh disarung ka, asalkan menutup aurat mengikut syariat, dah boleh jadi calon bini "


No comments:

Post a Comment